Ако се најдете во ситуација да комуницирате со личност што претходно сте ја налутиле, избегнувајте ги овие работи за разговорот да не ескалира и да заврши неповолно за двете страни …

Така што вие не сте тој што „додава масло на оган“ за време на разговор со некој кој е веќе вознемирен или лут, експертите објаснуваат што не треба да кажете.

– Ако му кажете на некој кој е веќе лут да се смири или дека треба да се смири, звучи како покровителство и веројатно ќе постигнете само дека ќе го преместите „преку работ“ – вели експертот за врска и основач на веб-страницата „Her Norm“, Соња Шварц.

Кога луѓето се лути, ако некој им каже да се смират, тие гледаат на тоа како напад.

Експертот за комуникација и основач на комуникациската компанија АМП, Дијана Венкунајт, вели дека ако му кажете некому кој е лут да се смири, тоа го омаловажува неговиот гнев, и поради тоа може да станат дефанзивни, дури и полутни и фрустрирани.

– Најлошо е што ќе постигнете и дека тие сега ќе почнат да се лутат на вас, ако тоа не беше веќе така. Се разбира, сакате некој што е лут да излезе од влијанието и да ги активира своите центри во мозокот одговорни за расудување, размислување и стратешко планирање за да може да го реши проблемот, но тоа нема да го постигнете само со тоа што ќе им кажете да се смират – објасни таа.

Формулациите како што се „опушти се“, „смири се“ или „престани да се лутиш“ можат да го имаат истото разорно дејство.

– Кога некој е лут, тоа обично е поради фрустрација, затоа што „проголтал“ незадоволство или затоа што се плаши од нешто. Кога ќе му кажете на некој што е лут да застане или да ја кренете раката за да го запрете говорот, вие само ја влошувате ситуацијата. Ќе се чувствуваат само уште повеќе лути затоа што чувствуваат дека никој не може да ги слушне – вели специјалистот за промена на однесувањето, Линел Рос.

Кога некој е лут, сакате да му дозволите да ги почувствува своите чувства и да почувствува како некој ги слуша, а овие реченици можат да ги натераат луѓето да мислат дека треба да ги потиснат своите чувства.

Никогаш не возвраќајте на лутината со лутина

Ако се обидувате да смирите некој што веќе е лут и самите да не се налутите, тогаш само ќе го засилите вашиот гнев едни со други.

– Обично на луѓето им треба малку време да се смират кога се многу вознемирени и тие ќе ја соберат секоја енергија што ќе ја добијат од вас. Обидете се да размислите за сопствената среќа кога сте покрај некој што е лут за да може да одговори на здрав начин и да ја смири ситуацијата – заклучи Рос.