Дали некогаш сте се запрашале како стареењето влијае на вашето либидо или сексуална желба? Колку долго ќе имате еднаква желба за блискост и кога тој инстинкт ќе биде најизразен? Научниците го имаат одговорот.

Се чини дека најголемата улога во сето ова не ја играат партнерот и љубовниот статус, туку биолошкиот часовник и неговото силно отчукување.

Во своите 30-ти, но и во раните 40-ти, жените често откриваат нова страна на сопствената сексуалност, а за многумина, нивната омилена активност станува само забава во кревет.

Експертите ја објаснуваат оваа појава со отчукување на биолошкиот часовник и желбата „да се искористат преостанатите години за создавање потомство“.

Во лаичка смисла, како што стареат жените, тие водат повеќе љубов – и тоа многу повеќе.

Студијата, објавена во списанието „Личност и индивидуални разлики“, вклучи 827 жени поделени во три групи: висока плодност (од 18 до 26 години), ниска плодност (од 27 до 45 години) и менопауза (46 години и постара).

Врз основа на одговорите на учесниците во онлајн-анкетата, истражувачите откриле дека жените на возраст од 27 до 45 години (оние во категоријата ниска плодност) имаат „зголемен сексуален нагон како одговор на намалена плодност“ и имаат „чести сексуални фантазии и активен сексуален живот, така што тие се подготвени за повремени сексуални односи“.