Тој секс носи лутина на површина и покрај тоа, нема секс што може да ја поправи раскинатата врска. Бакнежи, прегратки, милувања, поврзаност колку и да се слатки, апсолутно не значат ништо, бидејќи сè е готово. Дури и оној партнер кој ја раскинал врската чувствува загуба, а природниот човечки нагон е да избега од тоа чувство и да го пополни тој простор. Физичката врска го отстранува чувството на загуба за момент, се согласуваат психолозите.

Сексот со бившиот може да биде пријатно и соодветно некое време, но ве обесхрабрува да воспоставите нова врска со некој што може да биде покомпатибилен со вашите потреби. Но, тој секс може да го комплицира и процесот на емоционално заздравување по раскинувањето. Исто така, тоа нема да го поправи ниту најголемиот проблем на минатите односи било да е тоа мамење, различни интереси, лаги, тајност, мешање на трети страни или слаба комуникација.

Можеби после таков секс вашата самодоверба ќе биде подобра затоа што ќе знаете дека сепак сте привлечни за вашиот поранешен партнер, но тој може да разбуди лажна надеж дека врската ќе биде обновена. Многу секс по прекин го збунуваат со помирување. Не правете го ова на себе затоа што тие немаат никаква врска едни со други.

Со интимно поврзување со бившиот, не дозволувате да ги разгледувате сопствените емоции на здрав начин. Бидете сигурни дека имате период на жалост. Бидете лути, плачете, гледајте слатки филмови, но надминете го тоа. Ако во средината на ноќта вашиот бивш ви испрати порака дека сака да дојде кај вас да „разговара“, не му одговарајте. Ако раскинавте, потсетете се на причините зошто го сторивте тоа кога сте во искушение.